La Llista de la UNESCO

La Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, de la UNESCO, estableix que s’ha de fer una Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb la finalitat de sensibilitzar l’opinió pública de tot el món sobre el valor i la importància que tenen les coses que formen part del patrimoni cultural immaterial. Per tant estar en aquesta llista no representa cap premi ni vol dir que allò que està a la llista sigui més important que el que no hi és.

En aquest sentit és important tenir present que aquesta Llista Representativa no té res a veure amb la Llista del Patrimoni Mundial, que es refereix a monuments i espais naturals (com les Obres d’Antoni Gaudí, les Esglésies Romàniques de la Vall de Boí o la Vall del Madriu-Perafita-Claror a Andorra) i que s’emmarca en una altra convenció de la UNESCO.

Consulta la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Els requisits per a estar en aquesta llista són els següents:

R.1 L’element forma part del patrimoni cultural immaterial, tal com està definit a l’article 2 de la Convenció.

R.2 La inscripció de l’element contribuirà a garantir la visibilitat i el coneixement del significat del patrimoni cultural immaterial, i a afavorir el diàleg, i així reflectirà la diversitat cultural de tot el món i serà testimoni de la creativitat humana.

R.3 S’elaboren mesures de salvaguarda que promouen la protecció i la posada en valor de l’element.

R.4 L’element ha estat proposat amb la participació més àmplia possible de la comunitat, del grup o, si escau, dels individus interessats, i amb el seu consentiment lliure, previ i informat.

R.5 L’element està inclòs en un inventari del patrimoni cultural immaterial del(s) territori(s) de l’(dels) estat(s) part(s) que presenta(en) la candidatura, tal com està definit als articles 11 i 12 de la Convenció.