Exemples inclosos a la llista

Actualment hi ha 399 elements de 112 països inscrits a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Alguns d’ells corresponen, com la sardana, a danses i músiques, com el tango (Argentina i Uruguai), la rumba cubana (Cuba), el ball de les tisores (Mèxic), el merengue (Veneçuela), la samba de Roda (Brasil), la kopatchkata (Macedònia), la txopa (Malaui) o la dansa chhau (Índia), entre moltes altres.

De Catalunya estan inscrits la Patum de Berga, els castells, la dieta mediterrània, les falles del Pirineu, i de la resta de l’àmbit cultural català també tenim el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, les Falles de València. Dins de l’Estat espanyol tenim a més el Silbo Gomero, el flamenc, la Festa dels Patis de Còrdova i la falconeria amb altres països.

Però la Llista no inclou només manifestacions festives i balls, sinó que també recull jocs tradicionals (com el joc mongol de les tabes), formes de teatre (com el teatre nôgaku), història oral (com el patrimoni oral gelede), tècniques artesanals (com l’art tèxtil de Taquile), així com coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i amb l’univers (com els coneixements, tècniques i pràctiques vinculats a l’argània), entre d’altres.